PSA screening op prostaatkanker kan overleving bij mannen met het verspreiden prostaatkanker verbeteren.

PSA-test gekoppeld aan een betere Prostaatkanker overleving
Studie toont aan dat sommige mannen met prostaatkanker langer door leven
23 augustus 2012 – Ondanks de controverse rond het gebruik ervan, routinematige PSA screening op prostaatkanker kan overleving bij mannen met het verspreiden prostaatkanker verbeteren.


Volgens een nieuwe studie, die mannen gediagnosticeerd en behandeld voor prostaatkanker gedurende de tijd dat PSA-screening op grote schaal werd aanbevolen leefde langer dan mannen die werden gediagnosticeerd en behandeld voor de “PSA tijdperk.” Daar staat dan ook wel tegenover dat, indien er geen of onvolledige diagnose is gesteld, er ook onnodige behandelingen plaats vonden met alle gevolgen van dien zie ons eerder bericht
Onderzoekers onder leiding van Ian M. Thompson Jr, MD, directeur van het Cancer Therapy & Research Center aan de Universiteit van Texas Health Science Center in San Antonio, analyseerden de gegevens van drie grote studies te beginnen in het midden van de jaren 1980 en verspreid via de PSA tijdperk, dat begon in 1990.
In het bijzonder, leefden de mensen voor ongeveer 49 maanden na de diagnose met uitgezaaide prostaatkanker (kanker die was uitgezaaid naar andere delen van het lichaam) tijdens de PSA tijdperk. Daarentegen, zulke mensen leefde ongeveer 30 en 33 maanden voor routine PSA-test werd uitgevoerd. De studie keek niet naar mannen met prostaatkanker die niet was uitgezaaid.
Afro-Amerikaanse mannen lopen een groter risico op prostaatkanker dan witte mannen, en ze hebben de neiging om erger prostaatkanker te hebben. De komst van PSA-screening kan ook hebben bijgedragen tot het voortbestaan kloof tussen Afro-Amerikaanse en blanke mannen met prostaatkanker te verminderen. Voor de PSA tijdperk, Afro-Amerikaanse mannen leefden gemiddeld van 27 maanden na de diagnose. Hun overlevingskans was toegenomen tot 48 maanden tijdens de PSA tijdperk, de studie toont.
De bevindingen verschijnen in het Journal of Urology.

Toch is de PSA-test is waarschijnlijk niet alleen verantwoordelijk voor deze verbeteringen. Meer gedetailleerde beeldvorming en betere behandelingen waarschijnlijk ook een rol spelen in deze overlevings winsten. “Hoewel niet al deze welkome verbeteringen kunnen strikt worden toegeschreven aan PSA testen, zonder enige twijfel het heeft een rol in het verlengen van vele levens gespeeld,” zegt Thompson in een persbericht.
PSA testen is controversieel. Een overheid task force onlangs aanbevolen tegen dergelijke screening, maar ook andere groepen nemen een zachtere houding. De American Cancer Society en anderen stellen dat mannen niet verplicht een PSA-test krijgen totdat ze hun persoonlijke risico’s en voordelen bespreken met hun arts.
Otis Brawley, MD, chief science officer bij de American Cancer Society, zegt de overleving gezien in de nieuwe studie is waarschijnlijk te wijten aan andere factoren dan routine PSA screening.
Veranderingen in de imaging-technologie die betere prostaatkanker categoriseren en een beter gebruik van geneesmiddelen ook invloed op de overleving, zegt hij. Aangaande de vraag of mannen wel of niet krijgen PSA-test, is er geen eenduidig antwoord. “Mannen moeten worden geïnformeerd over de risico’s en voordelen en een beslissing nemen.”

Toch is de PSA-test waarschijnlijk niet alleen verantwoordelijk voor deze verbeteringen.

Meer gedetailleerde beeldvorming en betere behandelingen waarschijnlijk ook een rol spelen in deze survival winsten. “Hoewel niet al deze welkome verbeteringen kan strikt worden toegeschreven aan PSA testen, zonder enige twijfel het heeft een rol in het verlengen van vele levens gespeeld,” zegt Thompson in een persbericht.
PSA testen is controversieel. Een overheid task force onlangs aanbevolen tegen dergelijke screening, maar ook andere groepen nemen een zachtere houding. De American Cancer Society en anderen stellen dat mannen moeten geen  PSA-test  krijgen totdat ze hun persoonlijke risico’s en voordelen bespreken met hun arts.
Otis Brawley, MD, chief science officer bij de American Cancer Society, zegt de overleving gezien in de nieuwe studie is waarschijnlijk te wijten aan andere factoren dan routine PSA screening.
Veranderingen in de imaging-technologie die betere prostaatkanker categoriseren en een beter gebruik van geneesmiddelen ook invloed op de overleving, zegt hij. Aangaande de vraag of mannen wel of geen PSA-test krijgen, is er geen eenduidig antwoord. “Mannen moeten worden geïnformeerd over de risico’s en voordelen en een beslissing nemen.”

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Prostaat met de tags , , , . Bookmark de permalink.