Wat is botkanker of beenkanker nu precies?

Eigenlijk bestaan er verschillende vormen van botkanker. Veel verschillende soorten kanker kunnen namelijk uitzaaiingen geven naar de botten. De meest voorkomende vormen van kanker elders in het lichaam, die uitzaaien naar de beenderen zijn longkanker, borstkanker, prostaatkanker, schildklierkanker, prostaat- en nierkanker.

Er bestaat echter ook primaire vormen van botkanker, waarbij kanker echt ontstaat in de bot- of beenmergcellen van de beenderen zelf. De behandeling voor deze vormen van kanker loopt ook erg uiteen, omdat bij uitzaaiingen of metastasen altijd sprake is van een ander type kanker (bijvoorbeeld borstkanker) en dus van een heel ander type cellen dat gaat “rondzwerven” in het lichaam en zo onder andere in de botten terecht komt.

Primaire vormen van botkanker komen meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. Wanneer er botkanker ontstaat bij volwassenen is er derhalve meestal geen sprake van primaire kanker maar van uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam.

Om uit te leggen wat botkanker is, moet u eerst weten wat kanker is. Om een gezonde groei en goed onderhoud van ons organismen te garanderen, vermenigvuldigen onze cellen zich constant door middel van celdeling en blijven ze op het plek waar ze thuis horen.
Via dit proces worden de oude en /of beschadigde cellen vervangen door nieuwe en gezonde cellen.
Wanneer de celdeling door externe factoren zoals roken, uv-stralen, alcohol, bacteriën, erfelijkheid, … aangetast word, gaan de cellen zich veel meer dan normaal vermenigvuldigen. Op deze plek zal dan een zwelling ontstaan die we dan tumor noemen. Indien deze tumor kwaadaardig is, spreken we van kanker. Veel mensen vergissen dus zich door te zeggen dat iedereen kankercellen heeft, maar dat het niet ontwikkeld is.
Er bestaan verschillende vormen van botkanker. Ze zijn te onderscheiden in primaire botkanker en secundaire botkanker. In de groep van de primaire botkanker behoren : ostreosarcoom (of esteogeen sarcoom), chondrosarcoom ( of kraakbeenkanker )( deze twee zijn ook een vorm botkanker bij honden), Ewing sarcoom en beenmergkanker ( er zijn 2 soorten: multipel myeloom of ziekte van Kahler en ziekte van Waldenström). Hierbij onstaat de kanker vanuit het bot zelf of uit de onmiddellijke omgeving hiervan. Ze ontwikkelen zicht dus vanuit de botcellen, ( botbeen, kraakbeen of vezelweefsel)l. Aangezien deze groep van zeldzame vorm is, komt het weinig voor, maar als het voorkomt is dat meestal osteosarcoom of multipel myloom.
Secundaire botkanker ontstaat niet in het bot zelf, maar door uitbreiding van het kanker uit een ander orgaan die zich aan de bot komt te hechten via de bloedvaten of lymfevaten en zich begint te vermenigvuldigen zoals de oorspronkelijke kanker, nl. botuitzaaiingen of botmetastasen.

Uitgebreide gegevens op Stichtinghelpbijkanker

Ultrageluid verhelpt pijn botmetastasen

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.