Borstkanker opsporen met blaastest (studie)

Borstkanker opsporen met blaastest

Borstkanker kan in de toekomst mogelijk met behulp van een blaastest worden opgespoord. Artsen en onderzoekers uit Maastricht testen een apparaat waarbij de uitgeademde lucht wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van stoffen die duiden op de aanwezigheid van borstkanker, doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. De blaastest moet het screenen op borstkanker minder belastend en pijnlijk kan maken.

De methode wordt door het Maastricht UMC+ en de Maastro Clinic uitgevoerd. Als het apparaat voldoet, zou het op termijn een alternatief kunnen zijn voor de huidige manier van screenen op borstkanker met mammografie of röntgenfoto van de borst, waarbij het borstklierweefsel wordt samengedrukt.

Deze methode wordt door heel wat vrouwen als belastend en zelfs pijnlijk ervaren. De blaastest zal de huidige screeningstechnieken niet helemaal vervangen: die blijven nodig voor het stellen van de definitieve diagnose.

Honderd vrouwen werken in Maastricht mee aan een proef met de nieuwe methode. Zij moeten voor het onderzoek twee minuten rustig in- en uitademen in een lange buis. Het testen van het apparaat vindt op drie plaatsen in de wereld plaats, waaronder Maastricht.  Zij moeten voor het onderzoek gedurende twee minuten normaal in- en uitademen door een lange buis. In uitgeademde lucht kunnen, in heel kleine hoeveelheden, stoffen zitten die wijzen op borstkanker. De uitgeademde lucht wordt vervolgens geanalyseerd. De uitslag van die analyse wordt vergeleken met de uitslag van het reguliere borstonderzoek.

Het onderzoek is opgezet om na te gaan of deze methode in de dagelijkse praktijk gemakkelijk en betrouwbaar is. Op dit moment vindt er ook onderzoek plaats naar de mogelijkheid om te screenen op andere ziektes, zoals longkanker en longtuberculose.

Onderzoek

Het apparaat is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Menssana Research Inc. Het testen van het apparaat bij borstkanker gebeurt niet alleen in Maastricht, maar ook op twee andere plaatsen in de wereld. De Maastrichtse deelname is een gemeenschappelijk initiatief van Maastricht UMC+ en Maastro Clinic.

Het onderzoek is opgezet om na te gaan of deze methode in de dagelijkse praktijk gemakkelijk en betrouwbaar is. Op dit moment vindt er ook onderzoek plaats naar de mogelijkheid om te screenen op andere ziektes, zoals longkanker en longtuberculose.

Ook wordt onderzocht of de blaastest geschikt is als eerste methode om andere ziektes te ontdekken, zoals longkanker en longtuberculose.

 

Bron AZM

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags , . Bookmark de permalink.