Moffitt Cancer Center melanoom expert reviews unieke bijwerkingen van nieuw goedgekeurde geneesmiddel

Een internationaal erkende melanoom onderzoeker bij Moffitt Cancer Center en zijn collega’s aan de Universiteit van Kiel in Duitsland, met inbegrip van Axel Hauschild, MD en Katharina C. Kähler, MD, hebben een artikel gepubliceerd in het huidige nummer van The Journal of Clinical Oncology, dat immuun-beschrijft gerelateerde bijwerkingen voor patiënten die ofwel tremelimumab of ipilimumab, de laatste een geneesmiddel goedgekeurd vorig jaar door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor de behandeling van uitgezaaide melanoom en andere vormen van kanker.
Beide middelen zijn anti-CTLA-antilichamen met soortgelijke werkingsmechanismen, maar vervaardigd door verschillende bedrijven. Ipilimumab een immunoglobuline G1 met een plasma halfwaardetijd van 12-14 dagen. Tremelimumab een immunoglobuline G2 met een plasma halfwaardetijd van 22 dagen. Beide zijn uitvoerig getest in de uitgezaaide melanoom en ipilimumab is goedgekeurd voor gebruik bij patiënten met gemetastaseerd melanoom.
“Tijdens de behandeling met ipilimumab en tremelimumab, een unieke set van bijwerkingen kunnen optreden genaamd ‘immuun-gerelateerde bijwerkingen,” of irAEs “, aldus studie hoofdauteur Jeffery S. Weber, MD, Ph.D., directeur van Moffitt’s Donald A . Adam Uitgebreide Melanoma Research Center of Excellence. “Deze irAEs kan colitis, hepatitis, pancreatitis, lymfadenopathie, neuropathieën en nefritis.”
Volgens Weber, geschikte behandeling van deze bijwerkingen is de medewerking van een multidisciplinaire arts geleide team dat nurse practitioners en verpleegkundigen infusie bevat. Daarnaast beveelt hij aan specialisten, waaronder gastro-enterologen, endocrinologen, hepatologen, dermatologen en chirurgen, onderwijs nodig hebben op het beheer van deze symptomen. Vroegtijdige herkenning van irAEs en de start van de behandeling cruciaal zijn, zei Weber en zijn collega’s.
In hun overzicht van onderzoeken naar de drugs ‘schadelijke effecten, de onderzoekers vonden ook dat irAEs gecorreleerd met respons op de behandeling in sommige studies. De vermindering in tumorlast werd in vier verschillende patronen na week 12 behandeling.
“Anti-CTLA-4 antilichamen zijn patronen van anti-tumor respons die verschillen van reacties op conventionele chemotherapie getoond”, aldus Weber. “Omdat de reacties langzaam kan optreden, of worden gemengd, is 12 weken was de tijd tot de eerste evaluatie met ipilimumab.”
Weber en zijn collega’s heeft ook de nieuwe reeks van respons criteria die zijn gemaakt – immuun-gerelateerde respons criteria of IRRC – tot progressie van de ziekte en voordeel met het immuunsysteem van checkpoint-remmers zoals ipilimumab te evalueren. De IRRC criteria zijn vergeleken met gemodificeerde World Health Organization criteria in onderzoeken bij patiënten die ipilimumab en kan waardevolle informatie verstrekken aan oncologen over wanneer de behandeling met ipilimumab te stoppen, en wanneer door te gaan.
“In deze studie hebben we een gedetailleerde beschrijving van irAEs en aanbevelingen te doen voor het beoefenen van oncologen die het beheer ervan, samen met de ongebruikelijke kinetiek van de reactie in verband met ipilimumab therapie”, aldus Weber.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.