Vetweefsel in de borsten verhoogd het risicofactor voor kanker

Vrouwen die zowel een grote hoeveelheid bind- en klierweefsel in de borsten hebben als veel vetweefsel, hebben een groter risico op borstkanker dan vrouwen die alleen veel bind- en klierweefsel hebben. Dat toont epidemioloog Mariëtte Lokate aan in haar onderzoek waarop zij 15 mei aan de Universiteit Utrecht promoveert.

Dat betekent echter niet dat vrouwen met grote borsten een hoger risico hebben op borstkanker. Uit de studie bleek namelijk dat vrouwen met grote borsten vaak mínder bind- en klierweefsel hebben, niet alleen relatief maar ook absoluut.

Een mogelijke verklaring voor het schadelijke effect van veel vetweefsel is dat bij vrouwen na de menopauze de oestrogeenproductie door de eierstokken wordt overgenomen door het vetweefsel. De productie van deze oestrogenen in de borst kunnen het ontstaan van borsttumoren stimuleren.

Lokate keek in haar onderzoek ook naar de borstdichtheid, of borstdensiteit. Dat is de relatieve verhouding tussen de hoeveelheid bind- en klierweefsel en de hoeveelheid vetweefsel in de borst.

Een hoge borstdichtheid is één van de sterkste bekende borstkankerrisicofactoren. Borstdensiteit neemt gewoonlijk af naarmate een vrouw ouder wordt.

Lokate wilde weten of de afname met de leeftijd anders is voor vrouwen die borstkanker ontwikkelen dan voor vrouwen die geen borstkanker ontwikkelen.

Zij concludeerde inderdaad dat vrouwen die borstkanker ontwikkelen gemiddeld genomen een hogere borstdensiteit hebben dan vrouwen die geen borstkanker ontwikkelen.

Maar de mate waarin de densiteit afneemt met de leeftijd, verschilt gemiddeld genomen niet tussen beide groepen vrouwen. Toch vond de promovenda aanwijzingen dat echt grote dalingen in densiteit mogelijk wel het risico op borstkanker kunnen verlagen.

Bron UU

 

Borstkankersterfte daalt met vroegere screening’

Twee nieuwe studies in Groot-Brittannië en Nederland tonen aan dat de sterfte aan borstkanker flink kan afnemen als vrouwen eerder worden gescreend op borstkanker. Dat melden Belgische media. Op dit moment krijgen vrouwen vanaf 50 jaar elke 2 jaar een oproep voor het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker. Dat zou best 10 jaar eerder zou kunnen.

Professor Wiebren Tjalma, borstkankerspecialist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen: ‘Zo kunnen we het aantal veertigers dat vandaag sterft aan borstkanker, met liefst de helft terugdringen. Dit is evenveel als bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar die zich laten screenen.’

De meeste borstkankers manifesteren zich bij vrouwen boven de 50. Professor Tjalma: ‘Maar zo’n 30% krijgt ermee af te rekenen op jongere leeftijd, waarvan de grote meerderheid tussen 40 en 50 jaar oud is. Precies bij deze jongere vrouwen duiken de meest agressieve tumoren op.’

Tot nu toe wordt de leeftijd van 50 jaar aangehouden omdat de borsten van jongere vrouwen meer klierweefsel bevatten. Een tumor is daardoor niet altijd goed te zien op een mammografie. Andersom komt ook voor: verdikkingen van het klierweefsel kunnen ten onrechte als borstkanker gezien worden.

Daarom staat de Borstkanker Vereniging Nederland nog altijd op het standpunt dat preventief onderzoek van alle vrouwen tussen de 40 en 50 jaar niet zinvol lijkt en brengt zelfs risico’s met zich mee. Voor vrouwen met een hoog risico op borstkanker ligt dat anders. Bij hen is vroegtijdig screenen wel verstandig.

Bron hln.be

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags , , , , . Bookmark de permalink.