Revolutionaire behandeling bij borstkanker in Belgie

Revolutionaire behandeling bij borstkanker

Twee Belgische ziekenhuizen zijn gestart  in mei 2011 met een nieuwe, revolutionaire behandelmethode bij borstkanker die veel minder belastend is voor de patiënt. Bovendien hoeven vrouwen daardoor minder lang bestraald te worden.

Het gaat om de zogeheten ‘intrabeam radiotherapie’, wat zoveel betekent als bestralen tijdens de operatie. Gedurende 30 minuten wordt er een erg hoge dosis precies gericht op de plek waar de tumor heeft gezeten.

De ziekenhuizen van Aalst en Dendermonde zullen de techniek meenemen als onderdeel van de behandeling. Dokter Heidi Roelstraete: ‘We zullen de techniek onder meer toepassen als boost voorafgaand aan een reeks van bestralingen. Het verkort de klassieke behandeling met twee weken tot drie à vijf weken.’

Bron Zita.be

Nieuwe operatietechnieken voor vrouwen met borstkanker

De afdelingen Plastische Chirurgie en de Chirurgie van Tergooiziekenhuizen bieden sinds kort de mogelijkheid om tijdens één operatie én de borsttumor te verwijderen én een borstreconstructie uit te voeren. Plastisch chirurg Van Turnhout en algemeen chirurg Bor voerden deze operatie in november voor het eerst uit.

Bovendien heeft Van Turnhout in oktober bij een patiënte met borstkanker voor het eerst in Tergooiziekenhuizen een microchirurgische reconstructie van de borst uitgevoerd.

Als in één operatie de algemeen chirurg de borst verwijdert en daarna de plastisch chirurg een nieuwe borst maakt, heeft dat voor de patiënt veel voordelen. Zo hoeft de patiënt maar één keer te worden geopereerd. Ook is het cosmetisch resultaat vergeleken met twee operaties vaak mooier en is het voor patiënten psychologisch minder zwaar. Tot nu toe werd deze gecombineerde techniek vooral in academische ziekenhuizen toegepast. Bij het verwijderen van de borst spaart de chirurg de huid zoveel mogelijk. Aansluitend brengt de plastisch chirurg een inwendige prothese aan.

Van Turnhout voerde begin oktober in Tergooiziekenhuizen nog een andere nieuwe techniek uit: een microchirurgische borstreconstructie. Bij deze hersteloperatie van de eerder geopereerde borst verplaatst hij weefsel uit de buik naar de borst en verbindt hij microscopisch de bloedvaten weer met elkaar. Bij deze operatie wordt dus geen siliconenprothese gebruikt maar eigen vetweefsel. Dit vetweefsel werd voorheen alleen verplaatst met een deel van de buikspier, maar dit leidde vaak tot een verzwakte buikwand.

Van Turnhout werkt sinds juli 2006 in Tergooiziekenhuizen. Kennis en ervaring met deze nieuwe technieken heeft hij onder andere opgedaan in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Hier heeft hij meer dan twee jaar gewerkt. Alle technieken die in den lande gebruikt worden voor borstreconstructies, worden nu ook in Tergooiziekenhuizen toegepast.

Bron: zorgkrant.nl

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags , , , . Bookmark de permalink.