Robot worden vaker ingezet tegen kanker bestijding

De universiteit van de Amerikaanse staat Maryland heeft een doorbraak gerealiseerd in de strijd tegen borstkanker. Professor Jaydev Desai heeft een robot ontwikkeld die niet alleen borstkanker kan ontdekken, maar meteen ook de kankercellen kan vernietigen.

Het apparaat wordt gekoppeld aan een MRI-scanner. Zodra borstkanker wordt geconstateerd, maakt de robot een incisie en bestuurt een arts het apparaat om zich een weg naar de tumor te banen, waarna deze de kankercellen wegbrandt.

Ook kan het apparaat bij plekken komen waar chirurgen niet bij kunnen, waardoor een borst minder snel geamputeerd hoeft te worden.

Met de robot is het niet meer nodig voor een patiënt om eerst een mammogram te laten maken en later terug te komen voor de behandeling. Dit verkleint de kans op het uitzaaien van de kanker, wat de overlevingskansen van de patiënt weer ten goede komt.

Bron: De Telegraaf 2008

Primeur Maastricht: robot voert borstcorrectie uit

Plastisch chirurgen van het academisch ziekenhuis Maastricht hebben als eerste in de wereld een plastisch-chirurgische ingreep met een robot uitgevoerd.

De resultaten van deze ingreep heeft dr. R.van der Hulst onlangs gepresenteerd op het wereldcongres van microvasculaire chirurgen in de Griekse hoofdstad Athene.

De nieuwe ingreep betrof een patiënte die een borst-reconstructie onderging. Dergelijke borstreconstructie gebeuren met behulp van buikvet dat de plastisch chirurg vrij prepareert, dat wil zeggen alle bloedvaten en -vaatjes afsluit. Vervolgens wordt dit materiaal gebruikt om de nieuwe borst aan te brengen.

Dit laatste deel van de ingreep is nu voor het eerst met behulp van de Da Vinci-robot uitgevoerd.

Microvasculaire chirurgische operaties voert de chirurg normaliter uit vanachter een microscoop en vereisen de nodige training en expertise. Van der Hulst ziet in de toekomst veel voordelen door het inzetten van robots bij dit soort ingrepen: “Het gebruik van de robot vergroot de bewegingen die je maakt en schakelt het trillen van de menselijke hand uit.”

“De robotchirurgie – en de ontwikkelingen daarin – zullen het in de toekomst mogelijk maken deze operaties op een makkelijkere manier uit te voeren. Bovendien zullen we nog kleiner, nog fijner kunnen opereren, zodat we de kans op dichtslibben van bloedvaatjes nog verder minimaliseren.”

Bron: blikopnieuws.nl

Amsterdams ziekenhuis zet robot in tegen keelkanker

Om te opereren heb je in sommige gevallen nauwelijks nog mensenhanden nodig. In het Nederlands Kanker
Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam wordt sinds kort een speciale operatierobot gebruikt voor patiënten met keelkanker.

De operatierobot kan ingezet worden in plaats van een ‘normale’ operatie of bestraling. Beide methoden hebben grote nadelen.

Zo is een operatie ingrijpend omdat vaak de kaak van de patiënten gespleten moet worden en de bijwerkingen groot kunnen zijn. Ook houdt de patiënt er een groot litteken in het gezicht aan over.

Een bestraling heeft als nadeel dat deze behandeling maar eenmaal kan worden toegepast. Als de tumor terugkomt in hetzelfde gebied kan de patiënt dus niet meer bestraald worden.
Ook kunnen de lange termijn bijwerkingen van bestraling erg tegenvallen.

Met deze nieuwe techniek kan de robotarm via de nauwe doorgang in de mond, in de keel worden gebracht.
Met grote precisie kan met behulp van de operatierobot de tumor zo weggesneden
worden dat de schade aan omliggend weefsel minimaal is.

Het NKI/AVL – dat naar eigen zeggen als eerste Nederlands ziekenhuis met de robot werkt – heeft inmiddels 11 patiënten met de robot behandeld. Bij negen van hen was bestraling niet meer nodig en kon de patiëntbinnen vijf weken weer aan het werk.

In het ziekenhuis worden ook al patiënten met prostaatkanker met de robot behandeld.

Bron NKI/AVL  2008

DaVinci Si operatie robot

Nieuwe DaVinci Si operatie robot – RTV Utrecht from kankeroperatie.nl on Vimeo.

 
Schildklier operatie zonder halslitteken

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.