Wat is een insulinoom ?

Een insulinoom is een neuro-endocriene tumor die uitgaat van de insulineproducerende bètacellen in de pancreas. De bètacellen liggen in de eilandjes van Langerhans. Deze insulineproducerende tumor gedraagt zich autonoom; hij onttrekt zich aan de regelingsmechanismen rondom de glucosespiegel in het bloed. Hierdoor wordt er meer insuline afgescheiden dan vaak nodig is waardoor een hypoglykemie kan ontstaan. Met medicijnen zijn de klachten enigszins te beïnvloeden maar de definitieve oplossing is de chirurgische verwijdering van de tumor. De meeste insulinomen zijn goedaardig.

Wat is een insulinoom?

Een insulinoom is een gezwel in de pancreas, dat grote hoeveelheden insuline produceert. Insulinoma’s komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. The tumoren zijn meestal klein (< 2cm) en > 90% van de gezwellen zijn goedaardig (lees: geen kanker).%

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , . Bookmark de permalink.