Alcohol en borstkanker: Is wijn echt slecht voor vrouwen?

Het risico is misschien niet zo groot als je denkt

Voor vrouwen die soms een glas wijn aan het eind van een drukke dag,
de recente studie koppelen, zelfs lage inname van alcohol met een verhoogd risico op borstkanker was onjuist nieuws.
Nog meer verontrustend is de ongenuanceerde manier waarop het onderzoek werd toegelicht in verschillende nieuwsberichten, waardoor sommige vrouwen denken dat enkel het hebben van een mojito met de meisjes kon geven hen kanker.

Vrouwen met andere borstkanker risicofactoren kunen  besluiten dat het verstandig is om te stoppen met het hebben van die ontspannende glas wijn.
New York University cardioloog Nieca Goldberg, die een wekelijkse “vraag de dokter” call-in show hosts op SiriusXM Radio, zegt dat ze telefoontjes kreeg  van ongeruste vrouwen met de vragen: “Wat gaat er gebeuren met mij? Ga ik borstkanker te krijgen?”

“Maar je kunt niet zomaar door een kop. Dit moet worden gerelativeerd,” zegt ze.
De studie keek naar het cumulatieve effect van lage tot matige alcoholconsumptie bij meer dan 100.000 vrouwen, de leeftijd van 30 tot 55.
Hoewel in eerdere studies was gebleken dat een verband is tussen alcoholconsumptie en het risico op borstkanker, was de nadruk gericht op en of zwaar drinken. Deze studie, deze gepubliceerd in het tijdschrift van de American Medical Association, keek naar het cumulatieve effect gedurende de levensduur van een vrouw bij het drinken van lage tot matige hoeveelheden alcohol

De onderzoekers ontdekten dat degenen die zo weinig als drie tot zes alcoholische drankjes per week dronk in die jaren had een 15 procent verhoogd risico op borstkanker, hebben vergeleken met degenen die niet drinken. Vrouwen die regelmatig dronken twee of meer drankjes per dag hadden een 51 procent hoger risico dan vrouwen die nooit dronken.
Die getallen – 15 procent te verhogen en 51 procent – klinken erg hoog totdat je de wiskunde er op los laat.

De gemiddelde vrouw heeft risico op het krijgen van borstkanker in haar leven en is een op de acht, of 12 procent. Een 15 procent stijging ten opzichte van dat betekent dat haar leven gevaar loopt op tot 13,8 procent.
Zelfs de studie van de auteurs wijzen er op in hun conclusie: “We vonden een verhoogd risico op een laag niveau van [alcoholgebruik], maar het risico was vrij klein.”
In een redactioneel bij de studie, verder Steven A. Narod, MD, directeur van erfelijke borstkanker onderzoek aan de Women’s College Research Institute in Toronto, de bevindingen verduidelijkt door uit te leggen dat, vrouwen die dronken  twee of meer drankjes per dag zagen hun 10-jaarsrisico stijgen van 2,8 procent tot 4,1 procent.
Gezien het feit dat deze sijgingen vrij kleine zijn, Narod denkt dat het  de vraag oproept: “Moet postmenopauzale vrouwen stoppen met drinken om hun risico op borstkanker te verminderen?”
Sommige vrouwen, vooral die met andere risicofactoren zoals een familiale voorgeschiedenis van borstkanker of een genetische marker, zoals de BRCA-gen, kan besluiten dat het verstandig is om te stoppen met drinken.
Voor een vrouw zonder hoge risicofactoren, “als zij een matige drinker, ik denk niet dat ze moet stoppen,” vertelde hij de Bulletin.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags , , . Bookmark de permalink.