Eiwitten spelen een belanrijke rol in het bestrijden en de groei van borstkanker

Het eiwit TRPM7 speelt een belangrijke rol bij het uitzaaien van borstkanker, zo blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam. Veel eiwit in de tumor verhoogt de kans op uitzaaiingen, terwijl de tumorcellen hun vermogen om uit te zaaien verliezen wanneer de werking van het eiwit wordt uitgeschakeld.

zie ook ons eerder bericht van: Studie wijst uit dat chemotherapie tumorgroei kan stimuleren door stijging van de WNT16B

De wetenschappers vonden dat gezonde cellen beschadigd door chemotherapie meer van een eiwit genaamd WNT16B uitgescheiden die kanker overleving van de cel verhoogt. “De stijging van de WNT16B is geheel onverwacht”, co-auteur Peter Nelson van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle tegen AFP. Het eiwit werd opgenomen door de tumorcellen grenzend aan de beschadigde cellen. “WNT16B, als afgescheiden, zou interactie met de omgeving tumorcellen en ervoor zorgen dat ze groeien

De onderzoekers vonden in twee groepen patiënten met borstkanker dat de kans op terugkeer en uitzaaiingen werd vergroot wanneer veel TRMP7 in de primaire borstkanker aanwezig was. “Grofweg geldt: hoe actiever, hoe slechter de prognose. TRPM7 zet cellen kennelijk aan tot reislust”, zegt celbioloog Frank van Leeuwen van het Nijmeegse ziekenhuis.

De werking van het eiwit werd in samenwerking met het NKI nader onderzocht met behulp van een diermodel. Niet alleen het gedrag van menselijke borstkankercellen in de muis werd bekeken (in vivo), maar ook het effect van TRPM7 op celbiologisch niveau (in vitro) werd onderzocht.

“Bij muizen met menselijke borsttumoren blijven de borsttumoren wel groeien, maar ontstaan nauwelijks uitzaaiingen. Kennelijk is TRPM7 een noodzakelijk onderdeel van de metastasering”, aldus Van Leeuwen.

De wetenschappers hopen dat deze bevindingen uiteindelijk zullen bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe, effectievere behandeling van borstkanker.

Contact tussen cellen

‘Van het TRPM7-eiwit wisten we al dat het een rol speelt bij contacten tussen cellen onderling en met hun omgeving, maar ook bij de migratie van cellen’, zegt celbioloog Frank van Leeuwen van het UMC St Radboud. ‘Maar het was niet duidelijk of het eiwit ook een rol speelt bij kanker.

Verloop ziekte

Het onderzoek leidt zowel bij het patiëntonderzoek als het celbiologische onderzoek tot nieuwe inzichten. Van Leeuwen: Bij twee afzonderlijke groepen patiënten met borstkanker zagen we een opmerkelijke relatie tussen de hoeveelheid TRPM7 en het verloop van de ziekte.’

‘Hoe meer TRPM7 in de primaire tumor, hoe groter de kans op terugkeer en uitzaaiing van de ziekte. Grofweg geldt: hoe actiever, hoe slechter de prognose. TRPM7 zet cellen kennelijk aan tot reislust.’

Voorspellende factor

Voordat TRPM7 daadwerkelijk als voorspellende factor is te gebruiken, moet het resultaat eerst door andere onderzoeksgroepen worden herhaald. Als dat lukt, kan TRPM7 – eventueel in combinatie met enkele andere prognostische factoren – gebruikt worden om patiënten te traceren die een hoog risico hebben op uitzaaiingen.

Bevroren beweging Samen met de groep van Kees Jalink van het NKI werd de functie van TRPM7 nader onderzocht. Zo werd niet alleen het gedrag van menselijke borstkankercellen in de muis bekeken (in vivo), maar ook het effect van TRPM7 op celbiologisch niveau (in vitro) onderzocht. Van Leeuwen: “Schakel je het eiwit al uit in de hele vroege ontwikkeling van een organisme, dan is het niet levensvatbaar, zo blijkt uit eerder onderzoek.

Het effect van TRPM7 verlies op de tumorcellen is ook spectaculair. Van Leeuwen: “Bij muizen met menselijke borsttumoren blijven de borsttumoren wel groeien, maar ontstaan nauwelijks uitzaaiingen. Kennelijk is TRPM7 een noodzakelijk onderdeel van de metastasering.” Daarmee is volgens Van Leeuwen niet meteen gezegd dat remming van het eiwit ook bij de mens uitzaaiing voorkomt. “Tumorcellen zijn enorm flexibel en passen zich snel aan nieuwe omstandigheden aan. Om uitzaaiing te voorkomen heb je waarschijnlijk eerder een cocktail van verschillende medicijnen nodig.”

 

Slappe en stijve celspieren Van Leeuwen wil weten wat de exacte rol is van TRPM7 bij de uitzaaiing van kankercellen. “Het ‘bemoeit’ zich in elk geval met de beweging”, zegt hij. Als mens bewegen we door het aanspannen van spieren die aan onze botten vastzitten, maar onze cellen bewegen op een andere manier. Cellen zitten in een ‘biologische steiger’, de extracellulaire matrix. Dat is min of meer het bottenstelsel waaraan cellen zich kunnen vasthaken om zich te verplaatsen. Maar cellen gebruiken ook elkaar om te bewegen. Bovendien kunnen cellen zich ook verplaatsen door interne bewegingen. De vraag is, wat voor rol TRPM7 precies speelt in dat hele complex van celbewegingen.

Van Leeuwen: “Vangen we TRPM7 weg, dan worden cellen heel stijf waardoor ze niet goed meer kunnen bewegen. Zorgen we daarentegen voor heel veel TRPM7, dan kunnen cellen ook niet goed meer bewegen maar nu omdat ze te slap zijn. Voor beweging – en dus ook voor uitzaaiing – heeft de cel kennelijk de juiste hoeveelheid TRPM7 nodig. We hebben laten zien dat verstoring van die balans leidt tot een rem op het uitzaaien van borstkankercellen.”

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags , , , , . Bookmark de permalink.