Darm Kanker en wat is het ?

Niet mee geteld de huidkanker, colorectale (darm)kanker is toch de derde meest gediagnosticeerde kanker bij mannen en vrouwen en de tweede hoogste oorzaak van sterfgevallen door kanker in de Verenigde Staten, bij snelle ontdekking is het goed te genezen. Deze vorm van kanker ontstaat wanneer abnormale cellen groeien in het slijmvlies van de dikke darm (colon) of endeldarm. Meer informatie over  colorectale kanker, hoe het wordt ontdekt, en wat de nieuwste behandelingen kunnen bereiken.

darm

Darmen overzicht

Colorectale kanker:

Hoe het begint Colorectale kanker het  begint vaak als poliepen – goedaardige gezwellen op de binnenkant van de dikke darm. De twee meest voorkomende types van darmpoliepen zijn adenomen en hyperplastische poliepen. Ze ontwikkelen als er fouten zijn in de manier waarop cellen groeien en herstellen van de bekleding van de dikke darm. De meeste poliepen blijven goedaardig, maar sommige hebben het potentieel om te zetten kanker. Het vroeg verwijderen van hen voorkomt colorectale kanker.

Risicofactoren je niet kunt beheersen

Uw risico op colorectale kanker is afhankelijk van genetica en levensstijl. Factoren die je niet onder controle zijn onder meer: Leeftijd – de meeste patiënten zijn ouder dan 50 Poliepen of inflammatoire darmziekte Familie geschiedenis van colorectale kanker Geschiedenis van eierstok-of borstkanker

darm kanker

Risicofactoren die U kunt vermijden

Een aantal factoren die het risico van colorectale kanker verhogen zijn binnen uw controle: Dieet met veel rood of verwerkt vlees, of vlees gekookt bij hoge temperaturen Overgewicht (overtollig vet rond de taille) Het uitoefenen van te weinig beweging Roken of het drinken van alcohol

Colorectale kanker waarschuwings signalen

Er zijn meestal geen vroege waarschuwingssignalen voor colorectale kanker. Om deze reden is het belangrijk om boven een bepaalde leeftijd regelmatige controle te laten uitvoeren. Vroeg herkennen van kanker  betekent dat het meer kans op genezing. Naarmate de ziekte vordert, kunnen patiënten  bloed in de ontlasting bemerken, buikpijn, een verandering van de stoelgang (zoals constipatie of diarree), onverklaarbaar gewichtsverlies of vermoeidheid. Tegen de tijd dat deze symptomen zich voordoen,  zijn de tomoren meestal groter en moeilijker te behandelen.

Screening op colorectale kanker

Omdat colorectale kanker verborgen is, screenings is dan de sleutel tot vroege opsporing. Vanaf de leeftijd van 50, zouden de meeste mensen  een colonoscopie moeten hebben om de 10 jaar. Deze procedure maakt gebruik van een kleine camera omzo een sreening te maken van de gehele dikke darm en de endeldarm. Deze tests vind niet alleen tumoren vroeg, maar kan colorectale kanker daadwerkelijk te voorkomen door het verwijderen van poliepen

virtuele colonoscopie

Er is nu een alternatief voor colonoscopie dat de CT-scan beelden gebruikt om de bouw van een 3-D model van uw dikke darm. Zogenaamde virtuele colonoscopie, kan de procedure onthullen poliepen of andere afwijkingen zonder van het plaatsen van een camera in je lichaam. Het grootste nadeel is dat als poliepen worden gevonden, een echte colonoscopie nog steeds nodig is om dat er behoefte is aan verwijderen en te evalueren.

Xrai darm

X-stralen van de Colon (Lower GI)

X-stralen van de dikke darm – met behulp van een krijtachtige vloeistof bekend als barium als contrastmiddel – kan uw arts een kijkje nemen aan de binnenkant van de dikke darm en het rectum, het aanbieden van een andere manier om poliepen, tumoren, en opsporing van wijzigingen in het darmweefsel . Hier afgebeeld is een “klokhuis” tumor beklemmende de dikke darm. Net als de virtuele colonoscopie, worden alle afwijkingen die op de X-stralen moeten worden gevolgd door een conventionele colonoscopie.

 

Diagnose van colorectale kanker

Als het testen blijkt dat er een mogelijke tumoris,  is de volgende stap een biopsie. Tijdens een colonoscopie, zal uw arts poliepen  verwijderen en het nemen van weefselmonsters van alle delen van de dikke darm die er ongewoon uitzien. Dit weefsel wordt onder een microscoop onderzocht om te bepalen of het kwaadaardig is. Hier afgebeeld is een kleur-verbeterde, vergrote weergave van de dikke darm kankercellen.

 

Fases van colorectale kanker

Als kanker wordt ontdekt, zal het worden ‘geënsceneerd’, een proces uit om vinden hoe ver de kanker zich heeft verspreid. Grootte van de tumor kan niet correleren met het stadium van kanker. Staging maakt het ook mogelijk uw arts om te bepalen wat voor soort behandeling die u zal ontvangen.

Fase 0 – Kanker is alleen in de binnenste slijmvlies van de dikke darm of het rectum.

Fase I – Kanker heeft niet verspreid buiten de binnenwand van de dikke darm of het rectum.

Fase II – Kanker is uitgezaaid in de spierlaag van de dikke darm of het rectum.

Fase III – Kanker is uitgezaaid naar een of meer lymfeklieren in het gebied.

Fase IV – Kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, zoals de lever, de longen of botten. Deze fase is niet afhankelijk van hoe diep de tumor is doorgedrongen of als de ziekte is uitgezaaid naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor.

De overlevingskansen van Colorectale kanker

De vooruitzichten voor uw herstel hangt af van het stadium van uw kanker, met hogere stadia betekent dat er meer ernstige kanker. De vijf-jaars overlevingskans verwijst naar het percentage van de patiënten die leven ten minste vijf jaar na de diagnose. Fase I heeft een 74% vijf-jaars overlevingskans, terwijl stadium IV heeft een vijf-jaars overlevingskans van slechts 6% ..

Colorectale kanker Chirurgie

In alle, maar het laatste stadium van colorectale kanker, de gebruikelijke behandeling is een operatie om de tumor en het omliggende weefsel te verwijderen. Bij grotere tumoren, kan het nodig zijn om een ganse gedeelte van de dikke darm en / of rectum te verwijderen. Het goede nieuws is dat een operatie dat een zeer hoog percentage kan genezingen heeft in een vroeg stadium . Als de kanker is uitgezaaid naar de lever, de longen of andere organen, chirurgie is dan niet waarschijnlijk dat het een remedie te bied – maar het verwijderen van de extra tumoren, als dat mogelijk is, kan syptomen verminderen.

Behandeling van gevorderde darmkanker

Als colorectale kanker is uitgezaaid naar een of meer lymfeklieren (stadium III), kan het nog wel eens genezen worden. De behandeling bestaat meestal een combinatie van chirurgie, bestraling en chemotherapie. Als de kanker terugkomt na de eerste behandeling, dan wel verspreidt naar andere organen, wordt het veel moeilijker te genezen. Maar bestraling en chemotherapie kunnen nog steeds de symptomen verlichten en de patiënten helpen langer te leven.

 Omgaan met chemotherapie

Chemotherapie heeft een lange weg afgelegd sinds de begin dagen  van misleijkheden van de mensen. Nieuwere medicijnen hebben minder kans op dit probleem te veroorzaken, en er zijn ook medicijnen om misselijkheid te controleren of dit toch gebeurt. Klinische studies blijven zoeken naar geneesmiddelen voor chemotherapie die effectiever zijn en te verdragen.

radiofrequente ablatie

Radiofrequente ablatie (RFA) maakt gebruik van intense hitte tomoren weg te branden. Geleid door een CT-scan, waarbij een arts een naald-achtig apparaat dat warmte levert rechtstreeks geleid naar een tumor en het omliggende gebied. Dit biedt een alternatief voor tumoren die niet te vernietigen zijn of operatief verwijderd kunnen worden. Bij patiënten met een beperkt aantal levermetastasen die niet kunnen worden verwijderd door een operatie, chemotherapie soms in combinatie met RFA voor tumor vernietiging gebruikt wordt.

Het voorkomen van colorectale kanker: Dieet

Er zijn stappen die u kunt nemen om je kansen drastisch verminderen op ontwikkeling van colorectale kanker. Onderzoekers schatten dat het eten van een voedzaam dieet, het krijgen van voldoende beweging, en de controle van lichaamsvet kan 45% van de colorectale kankers is te voorkomen. Het National Cancer Institute aanbevolen dieet: een vetarm dieet dat veel vezels en ten minste vijf porties fruit en groenten per dag bevat.

Het voorkomen van kanker met bewegen

Lichamelijke activiteit lijkt een machtig wapen te zijn in de verdediging tegen colorectale kanker. In een studie, de meest actieve deelnemers hadden 24% minder kans om de kanker te hebben dan de minst actieve mensen. Het maakte niet uit of de activiteit werd gekoppeld om te werken of te spelen. De American Cancer Society beveelt de uitoefening van vijf of meer dagen per week minstens 30 minuten per dag te bewegen (fietsen, lopen, wandelen, sporten etc.).

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Darm, wat is kanker met de tags , . Bookmark de permalink.