Stress zo als velen mischien weten en borstkanker zijn twee grote vienden

Stress kan de verspreiding van kankercellen in de borsten naar de botten versnellen. Dat stellen onderzoekers van de Vanderbilt Center for Bone Biology in Nashville, Tennessee.

Klinisch onderzoek toonde eerder al aan dat borstkankerpatiënten die kampen met stress of een depressie sneller overleden aan hun ziekte. Een andere studie had tevens bewezen dat een deel van het zenuwsysteem, dat een belangrijke rol speelt in de reactie op stress, de hervorming van beenderen kan stimuleren. Dit heeft ook invloed op dezelfde moleculen die signaleren dat borstkankercellen zich aan het verspreiden zijn.

Behandeling
Om deze theorie te testen markeerden de onderzoekers van de afdeling van de Vanderbilt University Medical Center borstkankercellen met een fel kleurtje en injecteerden deze in het hart van muizen. De dieren kregen een pil die de werking van dit deel van het zenuwstelsel nabootste, dit zorgde ervoor dat de cellen sneller door de bloedstroom reisden, waardoor er tumoren in de beenderen gevormd werden. Muizen die met stress kampten, vertoonden dezelfde reactie. Door de dieren echter met een bètablokker te behandelen nam het aantal uitzaaiingen naar de beenderen af.

Redmiddel
Dankzij deze resultaten zou het mogelijk zijn om bètablokkers te ontwikkelen die voorkomen dat borstkanker zich verspreidt naar de beenderen. Dit soort medicatie wordt normaal gebruikt om borstpijn, hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk te behandelen. Professor Florent Elefteriou: ‘We bedachten de hypothese dat dit deel van het zenuwsysteem de beenderen verandert en ervoor zorgt dat kankercellen zich makkelijker naar hier verspreiden. Als iets eenvoudig als een bètablokker de uitzaaiing van kanker kan voorkomen, zou dit het leven van heel wat mensen kunnen redden.’

Advies borstkankeronderzoek is aan update toe

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft vandaag aan de Gezondheidsraad gevraagd om het advies over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker te actualiseren. Momenteel krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

De minister vraagt de Gezondheidsraad om breed te kijken bij het updaten van het advies en de geluiden uit medische vakbladen mee te nemen. Zo wordt regelmatig getwijfeld aan het nut van gezondheidsonderzoek omdat screening overdiagnose op zou leveren. Daarentegen bestaan er ook aanbevelingen om juist jonger te beginnen met screenen om meer gevallen van borstkanker vroegtijdig op te sporen.

Het bevolkingsonderzoek wordt sinds eind jaren ’80 uitgevoerd. Tussen 1989 en 2009 is de tienjaarsoverleving gestegen van 64 naar 76 procent, schrijft de minister in haar brief. Met tienjaarsoverleving wordt gedoeld op het aantal mensen dat tien jaar na het stellen van de diagnose borstkanker nog in leven is. Sinds 1986 is de sterfte aan borstkanker met 31 procent gedaald. Dat komt deels door de screening en deels door de betere behandeling.

Minister Schippers wil dat de Gezondheidsraad uiterlijk eind volgend jaar met een nieuw advies komt

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags . Bookmark de permalink.