10 Kanker symptomen bij Vrouwen die je niet moet negeren

hoeft niet in paniek te raken, maar je moet er niet vanuit deze borden zijn ofwel “niets,”. Plus drie manieren om uw risico te minimaliseren.

Door Christina Boufis – Beoordeeld door Brunilda Nazario, MD

Wanneer Caryl Engstrom, 49, een knobbeltje in haar rechter borst fond, ze meteen wist dat er iets mis was. Ondanks een normale mammografie twee maanden eerder en de recente borst examens door haar internist en gynaecoloog, die vonden niets mis, Engstrom wist dat ze nodig haar arts onmiddellijk moest bellen. “Ik had een buikgevoel. Het was een flinke brok en het voelde niet goed voor mij.”Engstrom’s vermoedens bleken juist te zijn, uit  een biopsie bleek dat ze fase 2 borstkanker had .Hoewel bijna 65% van de vrouwen boven de 40 hebben een mammogram gehad in de afgelopen twee jaar, volgens de CDC, is kanker niet altijd te zien bij screening tests.

Bovendien, wanneer vrouwen  iets wantrouwen , soms angst hen ervan weerhoudt  om direct  naar een arts te gaan, zegt Beth Y. Karlan, MD, directeur van de Women’s Cancer Research Program in het Cedars-Sinai Samuel Oschin Comprehensive Cancer Institute in Los Angeles.

Of vrouwen  minimaliseren het of interpreteren symptomen verkeerd die op kanker kunnen wijzen.”Ze zeggen: ‘Oh, dit opgeblazen gevoel is niets. Het kan wachten,” zegt Karlan. “Er is het idee dat als je ernaar kijkt en, als je de symptomen  erkent, dan gaat er iets  veranderen in je leven, en u wilt miets veranderen.”Maar waarschuwings signalen zijn niet direct kanker,” voegt ze eraan toe. “Ook al heb je ze allemaal.

Er zijn vele andere goedaardige diagnoses of fysiologische veranderingen die ook kan leiden tot waarschuwings signalen.” Zo kunt u een opgeblazen gevoel, lage rugpijn, en druk in het bekken hebben en toch gewoon fibromen, zegt Karlan. Maar als de symptomen ‘aanhoudende en progressieve “zijn , zegt ze,” wat betekent dat je elke ochtend wakker en voelt iets en het geeft je ongerust – zelfs voor twee weken in een rij – dan is  het echt de moeite waard met uw arts een afspraak te maken bellen  en het hebben van een gorde controle. “Regelmatige controles en screenings, zoals uitstrijkjes en mammografie, maar ook het kennen van je eigen lichaam, zijn allemaal van cruciaal belang voor een goede gezondheid. Welke veranderingen zijn de moeite waard om de onder aandacht te brengen van uw arts? We hebben deskundigen gevraagd over de tekenen en symptomen die u het meest op je radar scherm moet houden.

1. Borst veranderingen

Als je een knobbeltje vind, moet je die niet negeren, ook als uw mammogram normaal is,” zegt Carolyn Runowicz, MD, een overlevende van borstkanker en hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de Florida International University’s Herbert Wertheim College of Medicine en voormalig voorzitter van de American Cancer Society. Als je tepel schraalheid of schilferen ontwikelt, dat de ziekte van Paget van de tepel, die wordt geassocieerd met een onderliggende kanker in ongeveer 95% van de gevallen zou dat er op kunnen wijzen. Een melkachtige of bloederige tepel moet ook worden gecontroleerd.Kuiltjes van de huid op de borst, vooral als het lijkt dat de huid op een sinasappel lijkt, “is iets om ongerust overte zijn”, zegt Karlan. Die kuiltjes wordt vaak geassocieerd met inflammatoire borstkanker, een zeldzame, meestal agressieve kanker ook gekenmerkt door gezwollen, warme, rode borsten.Verzoek uw arts om een borst examen en medische verslag, gevolgd door een mammogram of een echo en misschien een biopsie te doen, afhankelijk van de resultaten van beide tests .

2. Onregelmatige bloedingen

Als je eenmaal geraakt menopauze (gedefinieerd als 12 maanden zonder), een postmenopauzale bloeding is een waarschuwing, zegt Runowicz. “Elke bloeding, vlekken, kleine druppels op je ondergoed, of grote stolsels abnormaal zijn en moet onmiddellijk worden onderzocht,” zegt ze. Een dergelijke bloeding zouden kunnen wijzen op iets als begin van een endometrium poliep of iets ernstigers, zoals endometriumkanker en baarmoederhalskanker. Bloeden wat niet kenmerkend voor u is – het spotten van buiten je normale menstruatiecyclus of zwaarder periodes – dient te worden onderzocht, zegt Karlan. Rond de menopauze, wordt abnormale bloedingen vaak toegeschreven aan hormonale veranderingen, maar meer ernstige problemen kunnen de oorzaak zijn, dat is de reden waarom alle abnormale vaginale bloedingen gecontroleerd dient te worden . Verwacht een transvaginale echo te krijgen en misschien een biopsie.

3. Rectaal bloedverlies

Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker bij vrouwen. Een van de kenmerken is rectale bloedingen, die veel mensen toe schrijven aan aambeien, de meest voorkomende oorzaak. “Maar het is niet altijd zo”, zegt Karlan. Rode of donkere bloed in de ontlasting garandeert een bezoek aan uw arts, zegt ze. Uw arts zal waarschijnlijk wel een rectaal onderzoek en bestel een colonoscopie als je 50 jaar of ouder en misschien zelfs als je jonger bent.

4. Ontladen

Een fout of stinkende vaginale afscheiding kan een teken zijn van baarmoederhalskanker, zegt Runowicz. De afscheiding kan bloed bevatten  en kunnen optreden tussen de periodes of na de menopauze. Het is niet aan te bevelen om met zelf-behandeling van een ontlading met een over-the-counter geneesmiddelen, adviseert zij.Een examen is nodig om te bepalen of de afvoer is te wijten aan een infectie of iets meer serieus.

5. Opgeblazen gevoel

“Eierstokkanker is de nummer 1 moordenaar van de reproductieve-orgaan  van kanker  vormen,” zegt Karlan. “Al jaren is het bekend bij de verkeerde benaming van de stille moordenaar, en het echt nodig  is om dat opzij te zetten. Eierstokkanker heeft duidelijke symptomen.” De vier meest voorkomende zijn opgeblazen gevoel, gevoel dat je vol raakt eerder dan u gewend bent bij het eten, veranderen van darm of blaas gewoonten, zoals het vaker urineren , en lage rug-of bekkenpijn. Het is niet ongebruikelijk om zo nu en dan een of twee van deze symptomen te hebben, in het bijzonder na een grote maaltijd. Maar let op als u twee of meer symptomen zich dagelijks voor meer dan twee weken vertonen. “Als ze aanhoudende en progressieve” zijn, “neem contact op met uw arts.”Verwacht een bekken examen, transvaginale echo, en misschien een CA-125 bloedtest om te controleren op kankercellen.

6. Onverklaarde gewichtstoename of-verlies

“Als je opeens 5 pond veranderd, zou ik geen zorgen maken”, zegt Runowicz. Maar het verkrijgen van overgewicht maand tot maand – vooral als je doorgaans een normaal gewicht hebt en let op wat je eet – kan het te wijten zijn aan een ophoping van vocht in de buik in verband met kanker van de eierstokken en verzeker u van een artsenbezoek. Onverklaarbaar gewichtsverlies van 10 kilo of meer “kan het eerste teken van kanker zijn”, volgens de American Cancer Society, en wordt meestal geassocieerd met de alvleesklier, maag, slokdarm, of longkanker.Maar gewichtsverlies bij vrouwen wordt vaak veroorzaakt  door een hyperactieve schildklier. Verzoek uw arts in de eerste plaats  om een schildklier test om op deze veel voorkomende ziekte te controleren.

7. Aanhoudende hoest

Een aanhoudende hoest – een die meer dan twee of drie weken duurt en is niet te wijten aan een allergie of bovenste luchtweginfectie of een die bloed in het sputum produceert – moet worden gecontroleerd door uw arts. Als uw hoest kan worden veroorzaakt door roken of worden blootgesteld aan meeroken, krijgen uitgecheckt. “Roken is de nummer een kanker doodsoorzaak van vrouwen”, zegt Karlan. Maar je hoeft niet een roker te zijn in gevaar zijn, de meerderheid van de longkanker die zich voordoen bij niet-rokers ook voorkomen bij vrouwen. Verwacht uw arts om een röntgenfoto van de borst en misschien een CT-scan te bestellen.

8. Wijziging in de lymfeklieren

“Als je het gevoel hebt van  harde lymfeklieren in je nek of onder je arm, je dan direct naar een arts,” adviseert Runowicz. Gezwollen, stevig lymfeklieren zijn vaak het gevolg van een infectie. Echter, lymfoom of long-, borst, hoofd of nek kanker die is uitgezaaid kan ook worden weergegeven als een vergrote lymfeklieren. Verwacht  een lichamelijk onderzoek en eventueel een biopsie.

9. Vermoeidheid

Hoewel de vermoeidheid kan moeilijk  te kwantificeren zijn, de American Cancer Society definieert het als “extreme vermoeidheid die niet beter wordt met rust.” Als je voortdurend vermoeid bent, raadpleeg dan uw arts. Leukemie, dikke darm, of maag kanker – die het bloedverlies kunnen veroorzaken – kan leiden tot vermoeidheid.”Vermoeidheid kan een signaal van een ernstig probleem zijn en het is gemakkelijk te negeren,”  dan  zal uw arts waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek doen om je schildklier te evalueren en uit te sluiten dat het een schildklier aandoening is.

10. Veranderingen van de huid

Houd een oogje op alle wijzigingen die u op uw huid op helemaal over uw lichaam, en bel uw arts meteen als er iets gaat u. Zweren in de mond die niet genezen – vooral als je rookt of drinkt alcohol – kan een teken zijn van orale kanker te zijn en dient te worden onderzocht door uw arts. In het bijzonder, noteer eventuele wondjes of geïrriteerde huid in het vaginale gebied. “Een niet-heling vulva laesie kan een teken zijn van kanker van de vulva,”. Veranderingen in moedervlekken of pigmentvlekken op de vulva kan ook kanker betekenen . “Vulva melanoom kan vaak over het hoofd gezien worden en kan een zeer agressieve koers hebben”. Een eenvoudige biopsie kan worden gedaan in het praktijkruimte van uw arts indien nodig.

The Bottom Line Kijk voor al deze symptomen, maar vergeet niet: Hoewel het belangrijk is om op de signalering van lichamelijke veranderingen: “We willen niet [oorzaak] te veel alarm zijn,” zegt Karlan.”Wees niet bang,” zegt ze. Als u merkt dat iets anders over je lichaam, krijgen uitgecheckt. Waarschijnlijk is het geen kanker, maar als het is, zegt ze, “kanker is te behandelen, vaak is het te genezen, en duidelijk met een diagnose eerder zal u toelaten om het meeste voordeel mogelijk van de huidige gezondheidszorg vooruitgang te hebben en te leven als volwaardige een leven als voor een diagnose. ‘Caryl Engstrom het daarmee eens. “Het draait allemaal om een vroege diagnose. In de fase I werd de diagnose, het was helemaal te behandelen,” zegt ze. Aan de bevestiging dat ze had borstkanker was “het ergste.” De behandeling – een borstamputatie, chemotherapie en straling – “was niet zo moeilijk,” voegt ze eraan toe. “Ik vond het allemaal erg beheersbaar.”Vandaag, twee jaar na de diagnose en behandeld, Engstrom in remissie is, ondanks het feit dat wat bleek een zeer snel groeiende kanker zijn – en, nog belangrijker, ondanks de recente screenings dat er niets mis onthuld. Voor haar, het oppakken van de telefoon meteen was het beste wat ze kon doen voor haar gezondheid – en haar leven.

3 manieren om uw kanker risico te minimaliserenKen uzelf. Maak een familie gezondheid boom. “Weet je familiegeschiedenis”, zegt kankeronderzoeker Beth Y. Karlan, MD. “Weet wat je met een risico op”, zodat u zich kunt concentreren op screenings en ziektes te voorkomen. Bovendien, je bent net zo goed het risico op borst-en eierstokkanker erven van de kant van je vader van het gezin als van je moeder’s, voegt ze eraan toe.Controleer uw BMI. Maak er een gewoonte van om je body mass index kennen, en hou het onder de 25 jaar – de scheidslijn voor overgewicht, zegt Karlan. Regelmatige lichaamsbeweging kan uw bloed oestrogeenspiegels verlagen, waar door de kans op borstkanker verminderd.Schema screenings. “Zorg ervoor dat je een colonoscopie krijgt als je 50 jaar of ouder bent”, zegt hoogleraar verloskunde en gynaecologie Carolyn Runowicz, MD. En plan regelmatig uitstrijkjes te laten maken(vanaf drie jaar na de eerste geslachtsgemeenschap of uiterlijk op leeftijd 21) en mammogrammen na 40, volgens de American Cancer Society.U hoeft niet in paniek te raken, maar je moet er niet vanuit gaan dat deze signalen  “niets,” zijn. Plus drie manieren om uw risico te minimaliseren.

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.